Tips om je kinderen meer groenten te laten eten

Even een onderzoek van kidsenjongeren.nl:

“Hoe krijgen ouders het voor elkaar dat hun kinderen over het algemeen iedere dag voldoende vitaminen binnenkrijgen door groente en fruit te eten? 30,9% maakt van het eten een leuke bezigheid/aangelegenheid. Verder kiest 11,5% ervoor gezond eten in de maaltijd te ‘verbergen’, wordt 5,8% van de ouders boos en dreigt 2,6% met straf als het groente en fruit niet wordt opgegeten. Ook zijn er ouders van wie de kinderen hun dagelijkse portie groenten en fruit niet op hoeven te eten (5,4%)

Op de vraag hoe de ouders van het eten een leuke bezigheid maken volgden diverse antwoorden. Het merendeel (33,7%) doet dit door de kinderen te belonen voor het opeten van hun gezonde eten. De tweede meest populaire techniek is het aloude ‘lepel-als-vliegtuig’ trucje (18%). Verder kiest 12,1% ervoor het eten op een leuke manier te presenteren, bijvoorbeeld als een gezichtje, vorm of een plaatje. Anderen maken hun kinderen simpelweg aan het lachen (12%), verzinnen een verhaaltje rondom het eten (7,2%), maken er samen met de kinderen een leuk kunstwerkje van (7,2%) en laten de kinderen spelen met het eten (6,5%). “

Onderzoeken lees ik graag. Al zijn ze niet altijd even eerlijk opgesteld en uitgevoerd, leuk leesvoer is het wel. Zo ook bovenstaand onderzoek over het eten van groenten. Wat is de trukendoos van de ouders in Nederland? Ik denk dat velen wel zullen herkennen dat je probeert er een leuke bezigheid van te maken. Wij hebben er alleen nooit een halszaak van gemaakt als ze iets echt niet weg kregen. Hieronder heb ik wat tips voor je.

 Serveer groenten met een dip – Mijn kids vinden een dip bij rauwkost heerlijk, maar ik heb deze truc bijna nooit nodig. Ze eten heel makkelijk rauwkost. Bij het trakteren van rauwkost op school merkte ik echter dat dit niet voor alle kinderen geldt… dus vandaar dit idee. In een aantal restaurants waar wij hebben gegeten wordt dit vaak als voorgerecht voor kinderen geserveerd en bij feestelijke gelegenheden maak ik ook een gezellig “dip plankje”.  En rauwkost is natuurlijk glutenvrij. Let wel op welke dip je maakt of haalt. Tzatziki en humus zijn heerlijk en glutenvrij. Dus snijd wat wortels, paprika of komkommer in reepjes en serveer er de favoriete dip van je kids bij. Als je hen de dip laat kiezen (en misschien samen gaat maken) is succes verzekerd!

Geef het goede voorbeeld – Tja, als je zelf niet erg veel groenten eet, gaan je kinderen dat ook niet doen. Spreek uit en toon hoe lekker je de groenten vindt die jullie eten aan tafel. Maak vlees, vis of aardappelen niet het hoofdingrediënt van elk gerecht maar laat minstens één keer per week groenten uitblinken in een gerecht. Presenteer de groenten leuk, dat scheelt ook nog wel eens wat en bekijk hoe je de groenten op verschillende manieren kunt bereiden. Er zit vast wel een manier tussen die jouw kinderen aanspreekt.

Zet een salade op tafel – Ik zet regelmatig een grote saladekom of rauwkostsalade op tafel. En dat het liefst een aantal minuten voor ik de rest van de maaltijd op tafel zet. Vaak hebben mijn kinderen op dat moment al lekkere trek, zodat ze vragen of ze alvast wat mogen pakken van tafel. En dat vind ik dan even geen punt!

De ‘minstens één hapje’-regel – Wat dacht je van deze huisregel? Iedereen van je gezin (kinderen en volwassenen) moeten minstens één hapje nemen van alles wat op tafel komt, ook al lusten ze het niet. Kinderen moeten sommige smaken tot 10 keer opnieuw proeven voor ze iets lekker gaan vinden. Geef dus niet meteen op als je kind iets na de eerste, tweede of derde keer niet lust. Als de regel eenmaal ingeslepen is zal je zien dat daar niet meer om gezeurd wordt en dat ze in elk geval gaan proeven.

Tover met woorden – Wanneer je groente met de woorden ‘gezond’ en ‘goed voor jou’ omschrijft tegen een kind, heeft dat niet hetzelfde effect als wanneer je dat tegen een volwassene doet. Vertel hen het verhaal achter de groente, waar die vandaan komt en hoe die wordt gekweekt. Kinderen houden van verhalen en zo vergroot je hun interesse in de groente. Nog leuker wordt het wanneer je samen aan de slag gaat om zelf een groente te kweken. Zo zag ik bij mij in de tuin mijn jongste dochter regelmatig even een slablaadje in haar mond stoppen in de tuin.

Fruitsalade als dessert – Maak een vrolijke fruitsalade als dessert en verwerk daarin stiekem ook wat groente. Kies daarbij voor zoete varianten zoals wortel of zoete mais. Snijd alle fruit en groente klein genoeg, zodat je kinderen het verschil niet merken. Ik zal binnenkort eens een voorbeeld geven van een lekkere fruitsalade.

img_0395

Bak wat groenten mee in een ei – Mijn kinderen zijn dol op een gebakken ei. Als je tussen de middag een lekker eitje voor ze bakt kan je er als snel even wat fijngesneden groenten als lente-ui, prei of spinazie doorheen bakken. Lekker op een broodje of gewoon als omelet!

Ga samen groentemuffins bakken – In plaats van gewone muffins bakken (vaak met fruit bij mij), kan je ook heerlijke groentemuffins bakken. Door je kinderen te betrekken bij het bereiden van het eten, zullen ze in elk geval makkelijker gaan proeven. En als je zorgt voor een super lekkere muffin eten ze hem vast helemaal op. Ik zal ook hier binnenkort een lekker recept van op de site zetten.

Maak je geen zorgen – Lukt het een keertje niet om je kinderen groente te laten eten? Maak je niet druk en probeer op een later moment gewoon nog een keertje opnieuw. Dan misschien weer op een andere manier die wel werkt.

Ik ben ook benieuwd naar jouw tips! Laat je ze even weten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s