Zitten daar ook gluten in?

Wist je dat gluten ook in andere producten kunnen zitten dan in voedsel en dranken? Zo kan je gluten tegenkomen in bijvoorbeeld medicijnen, knutselmaterialen en sommige merken schmink. Maar bijvoorbeeld ook in tandpasta. Gluten worden gelukkig niet opgenomen via de huid maar alleen als het via de mond uiteindelijk in de darmen komt.

Knutselspullen

Met name potloden, lijm, krijt, vingerverf, stoepkrijt kunnen gluten bevatten. Bij de Hema staat dit soms op de verpakking. Maar ook de Nederlands Coeliakie Vereniging heeft een lijst met glutenvrije knutselspullen, net als de Rolf Groep. Merken als Ses (helemaal glutenvrij) Måla (Ikea) en Bruynzeel vermelden dit heel duidelijk op de verpakking van de producten. Bij de laatste is veel glutenvrij. Gluten zorgen voor een goede samenhang, het werkt vaak als een soort lijm. Vandaar ook dat gluten gebruikt worden in klei. Uiteraard stop je klei meestal niet in je mond, maar via je vingers kunnen er toch wat sporen binnenkomen. Daarom is het bij kinderen met coeliakie belangrijk om glutenvrije klei aan te schaffen. DAS en SES zijn glutenvrij, Play Doh niet.

Tandpasta

Gewone tandpasta is altijd glutenvrij in Nederland met als enige uitzondering een speciale anti-rokers tandpasta. Deze kan wel gluten bevatten. Ook verschillende kleefpasta’s voor mensen met een kunstgebit kunnen gluten bevatten.

Cosmetica, schmink

Ook make-up valt onder cosmetica. In sommige producten worden hele kleine hoeveelheden glutenbevattende ingrediënten gebruikt. Deze hoeveelheden zijn zo minimaal dat ze in principe geen klachten geven. Soms kan wel een overgevoeligheidsreactie optreden. Wat schmink betreft zijn zowel Superstar, Grimas als PartyXplosion glutenvrije merken. Grimas wordt vaak door scholen gebruikt.

Speelgoed

Er zijn zelfs knuffels met gluten, zoals knuffeltjes gevuld met graan. En wat dacht je van die stressballetjes met hun schattige gezichtjes? Deze ‘Moody faces’ bevatten vaak meel. Ik schrok me een keer rot, toen er zo’n ballatje stuk ging bij ons thuis.

Medicijnen

Ook in medicijnen kun je gluten terugvinden. Hoewel het gebruik van tarwezetmeel in medicijnen wordt ontmoedigd, zijn er nog altijd medicijnen op de markt die deze hulpstof bevatten. Daarom is het belangrijk om bij de apotheker aan te geven dat je niet tegen gluten kunt en de ingrediënten van het medicijn altijd goed te checken.

Zoals je ziet zijn er dus aardig wat producten die gluten bevatten, waarvan je je het eerder misschien niet kon voorstellen. Daarom blijft het belangrijk om altijd het etiket goed na te lezen. Blijf je twijfelen, dan kun je altijd nog contact opnemen met de fabrikant.

Nog even voor je op een rijtje

  • Stiften van Bruynzeel (o.a. te koop bij Bruna, Albert Heijn) en Måla (IKEA)
  • Potloden van Bruynzeel en Måla
  • Lijm zoals Pritt stift, HEMA plaksel en SES knutsellijm
  • Waskrijt van Bruynzeel
  • Speelzand van SuperSand
  • Klei van SES, Creall en Das
  • Schoolbordkrijt en stoepkrijt van SES
  • Waterverf van Bruynzeel, eierverfmolen + verf van de HEMA
  • Gips van SES
  • Schmink van Bruynzeel, Grimas, Superstar en PartyXplosion
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s