Etiketten lezen

Boodschappen doen voor je kind met coeliakie betekent opletten en etiketten goed lezen. Maar als je net de diagnose van je kind gekregen hebt, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Het meest veilig is dan boodschappen te doen in een supermarkt waar ze goed op de etiketten letten en dat is voor ons de Albert Heijn. Op de meeste van hun eigen producten staat heel duidelijk vermeld of een product glutenvrij is met het glutenvrije logo. Maar ook staan alle ingrediënten vermeld zodat je zelf goed kunt lezen wat in het product zit. Gelukkig zijn producenten tegenwoordig verplicht om allergenen duidelijk te vermelden. Vaak staan allergenen dikgedrukt of in hoofdletters op de verpakking geschreven, waardoor ze er meteen uitspringen. Dat zoekt een stuk makkelijker.

Opletten geblazen – Het goed lezen van etiketten is voor mensen met een voedselintolerantie ontzettend belangrijk. Even niet goed opletten kan vervelende gevolgen hebben. Je hebt er ongeveer een jaar voor nodig om je hele mindset op glutenvrij te hebben. Zo is dat ook met het lezen van etiketten. Na dat jaar scan je razendsnel of er in een product gluten zitten en je het dus beter in het schap kan laten staan. Toch moet je altijd blijven opletten, aangezien de samenstelling van producten zomaar kan veranderen en het kan zijn dat er ineens toch gluten in je favoriete product terechtkomen. Maar ook in het positieve geval dat producten ineens wel glutenvrij zijn. Dat laatste is dan een aangename verrassing.

iplvs2t4or1emy3gbgfg.jpg

Waar let je op? – Helaas hebben lang niet alle glutenvrije producten een glutenvrij logo. Het goed lezen van een etiket blijft dus ook erg belangrijk. Waar moet je dan op letten? Op de volgende ingrediënten, die mogen niet in het product voorkomen.

  • gluten
  • tarwe
  • gerst(emout)
  • rogge
  • haver (tenzij glutenvrij)
  • spelt

Wanneer je een van deze ingrediënten terugvindt op het etiket, weet je dat het product niet voor jouw kind geschikt is.  Nu is het niet nodig om álle etiketten uitvoerig te lezen. Er zijn gelukkig ook een heleboel (onbewerkte) producten die nooit gluten zullen bevatten. Voorbeelden hiervan zijn: gekookte aardappelen, groente, fruit en ongezouten noten. Dus die kan je met een gerust hart in je winkelwagentje leggen.

Sporen van – Op etiketten zie je ook van staan: “kan sporen bevatten van”. Dit betekent dat er geen gluten in het product zitten, maar dat een fabrikant zich wil indekken. Vaak worden dan in de fabriek zowel glutenvolle als glutenvrije producten gemaakt. Wanneer dit op het etiket staat, schaffen wij het wel aan. Dit soort sporen zitten bijna altijd nog onder de norm van 20 milligram gluten per kilo. En daar krijgt onze dame geen last van.

Ik hoop dat bovenstaande je een beetje op weg helpt in de wereld van etiketten lezen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s