Boekweit choco repen

Met het nieuwe jaar weer een nieuwe ronde met gezonde voornemens. Nou hebben wij het voornemen gewoon door te gaan op de gekozen weg hoor. Ik moet zeggen dat we eigenlijk al best goed bezig zijn. Wel is het leuk om steeds te blijven zoeken naar goede, gezonde alternatieven om van te genieten. Steeds meer gezonde producten worden toegankelijker en daardoor makkelijker om mee te experimenteren. Zo ging ik eens aan de slag met gepofte boekweit. Ik maakte er boekweit choco repen van.

Boekweit is namelijk lekker, gezond, veelzijdig en relatief goedkoop. In de Amerikaanse en Canadese keukens wordt veel boekweit gebruikt, maar ook in Rusland, Polen en onder andere Frankrijk is boekweit populair. En terecht. Veel mensen denken dat boekweit een graan is. Het is echter een plantje. Boekweit is een kruidachtige plant en wat wij in de keuken gebruiken zijn de korrels. Boekweitkorrels vallen niet echt onder granen, maar zijn een ‘pseudograan’. Boekweit is wel een goede graanvervanger. Het zijn de vruchtjes of eigenlijk zaden van het plantje. En deze zijn eetbaar en erg lekker. De korrels hebben een piramide achtige vorm. De korrels van het plantje worden daarnaast ook vermalen tot het boekweitmeel. Daar maak je bijvoorbeeld poffertjes en pannenkoeken mee. De korrels en het meel zijn glutenvrij. Dus uitstekend om mee aan de slag te gaan.

Wat je nodig voor een reep of tien?

  • 50 gram gepofte boekweit korrels
  • 2 eetlepels honing of een stroopsoort als dadelstroop of appelstroop
  • 2 eetlepels (rauwe) cacao
  • 2 eetlepels kokosolie

Wat ga je doen?

  • Verwarm de kokosolie in een pannetje.
  • Wanneer de olie vloeibaar is geworden haal je het pannetje van het vuur voeg je de honing en cacao toe.
  • Meng deze ingrediënten tot een gladde massa.
  • Doe de gepofte boekweit in een kom en vermeng dit nu met het chocolademengsel.
  • Schep alles in een platte schaal of cakevorm, strijk het glad en laat het geheel een paar uur opstijven in de vriezer. Dit is echt belangrijk anders vallen de repen uit elkaar.
  • Nu nog even in stukken snijden en je kunt genieten van deze boekweit choco repen!

 

Een gedachte over “Boekweit choco repen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s