Tomatino eierschotel

Mijn schoonmoeder was jarig afgelopen week en zij vierde dat drie avonden achter elkaar met diners bij haar drie kinderen. Op haar verjaardag schoof ze bij ons aan. De avond daarvoor had ze reeds genoten van een goede paella bij diner één en wij wilden het Spaanse thema doorzetten. Nou is ze dol op tomaten, dus na even zoeken, kwam ik op een Spaans eierpotje dat ik omtoverde tot deze Spaanse tomatino eierschotel. Eigenlijk heel erg makkelijk om te maken en enorm gezellig om op tafel te zetten. Iedereen kan dan van een portie uit de grote ovenschaal genieten, met als must een goed stokbrood om heerlijk mee te dopen. Die kan je in plakken nog even roosteren als je wilt, maar is niet noodzakelijk. Ik maakte de schaal voor 7 personen en die ging schoon op. Ik denk dat ik nog wel wat meer had kunnen maken, maar er was gelukkig nog een lekker toetje! Je kunt het tomatino gedeelte van dit gerecht al een avond van tevoren klaarmaken mocht je dat willen en vast in een ovenschaal in de koelkast zetten. Maar op zich is het weinig werk om deze direct te maken en het dan direct met de eieren de oven in te schuiven. 

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 2 el olijfolie
  • 1 rode ui, in dunne partjes gesneden
  • 1 pot geroosterde rode paprikareepjes, dungesneden
  • 800 gram grofgehakte tomaten uit blik
  • 1 blik tomatenpulp
  • 3 el fijngehakte bladpeterselie
  • 4 eieren 
  • Peper en zout
  • Extra vergine olijfolie, om erover te druppelen
  • Geroosterde plakken glutenvrij stokbrood (wij hebben die van Bakker Leo)

Wat ga je doen?

  • Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan op een halfhoog vuur en bak hierin de ui 2-3 minuten tot hij zacht wordt. 
  • Voeg de rode paprikareepjes toe en roerbak ze. 
  • Roer dan de tomaten, de pulp, peper en zout en peterselie erdoor. 
  • Breng verder op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Breng het tomatenmengsel aan de kook en laat het 8-10 minuten pruttelen. 
  • Je kunt het mengsel nu laten afkoelen, in de koelkast zetten en vlak voor gebruik opwarmen. Ik goot het in een grote ovenschaal.
  • Verwarm de grill van je oven (of gewoon je oven) op de hoogste stand.
  • Maak met een lepel een kuiltje in het tomatino mengsel en breek daar een ei in. Herhaal dit nog driemaal. 
  • Laat een minuut of tien in de oven tot het eiwit stevig is en de eidooier zacht.
  • Serveer heet, strooi er wat peterselie over en druppel er wat extra vergine olijfolie over.
  • Serveer er warm geroosterd brood bij.
  • A disfrutar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s